0 530 038 66 30
1839 yılında Adatepe civarında bulunan tüm zeytin ağaçları kurumuş. Köy halkı ekonomik olarak sıkıntıya düştüğünden Midilli ve diğer adalardan zeytin toplamak, çapa, işlemek için gelen Rumlara borçlanmışlar. Bu borçlarını para yerine arsa ya da arazi vererek ödeşmişler. 1845 yıllarından sonra arsa sahibi olan adalı Rumlar Adatepe'de ve civar köylerde arsaları üzerine ev yaptırarak bu köylerde yaşamaya başlamışlar. Kurtuluş savaşından sonra Rumlar Yunanistan'a göç etmiş, boşalan evleri, adalardan gelen Türklere verilmiş.
Bizim projelendirdiğimiz iki katlı taş yapı da bir Rum evi iken, mübadeleden sonra adadan gelen bir Türk aileye verilmiş, ancak 1960’lı yıllarda çıkan bir yangınla evin büyük çoğunluğu yanınca, ev terkedilmiş. Bu süreçte günümüze bir taş yapı kalıntısı ulaşmış. Tescilli olan yapının, birçok kaynakta fotoğrafı var. Mevcut kalıntı rölöve projesini hazırlayarak işe başladık. Ardından Çanakkale Arkeoloji Müzesinden görevlendirilen iki arkeolog eşliğinde el ile itinalı moloz temizliği sonrası yeniden bir rölöve projesi oluşturuldu.
Restitüsyon projesi; yapının tescil fişinde yer alan fotoğrafları, 1975 yılı fotoğrafı, mevcut detaylar, yapı izleri ve yapılan el ile itinalı moloz temizliği sonrası buluntuları, Adatepe köyü ile ilgili yazılmış kaynaklar, Adatepe köyü’ nün yapı dokusu ve köyde yaşamış kişilerin beyanları ile hazırlandı. Sonrasında ise Rekonstrüksiyon projesi kalıntı rölövesi, restitüsyon projesi ve günümüz koşulları göz önünde bulundurularak oluşturuldu.